Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hársfa, mint gyógynövény
  2024-01-28 23:07:02, vasárnap
 
 



A hársfa ellenálló és többhasznú. A hársak közül három faj őshonos Magyarországon. Ez a kislevelű hárs, a nagylevelű hárs és az ezüsthárs. Utóbbi jól elkülöníthető a másik kettőtől, mivel szív alakú levelei részaránytalanok, a levélfonák pedig az apró csillagszőrök miatt ezüstös színű. Mindhárom hársfaj jól bírja a hazánkra jellemző éghajlati szélsőségeket, a túl szikes vagy túl nedves talajok kivételével mindenütt szépen fejlődnek.

A hársfa 20-25 méter magas, megnyúlt vagy terebélyes koronájú fa. Sárgásfehér, illatos virágai álernyőkben, június második felében nyílnak. Virágzás idején a mézelő méhek zümmögésétől hangos a fa környéke. A virágokat a méhek előszeretettel látogatják, mézelő növény. A szakértők szerint a kislevelű hársból készül a legfinomabb mézfajta is.

A hársfa virágát az egész világon használják gyógyteák és gyógyszerek készítéséhez. Még az íze is nagyon kellemes. A francia elegáns éttermekben az étkezések után ízletes hársfa virág teát szolgálnak fel.

Hársfa történelem
Az akác megérkezéséig a hárs volt a legfontosabb mézelő növény. A hársfa volt az első fa, amelyet nem hasznáért, hanem díszfaként és illatos virágaiért ültettek. Puha fáját fafaragásokhoz, templomi szobrokhoz is használták.

A hárshoz kötődő regék, mondák, szokások ugyanúgy részei a görög és a római, mint a germán és szláv kultúrának, vagy a magyar művelődéstörténetnek.

A hársfa végigkísérte Európa népeinek történelmét.
A hársfa reánk maradt feljegyzések szerint a vágyakozás, gyöngédség, dal és szerelem jelképe volt. A lombos hársfák alatt tartották, de tartják ma is egyes vidékeken az ünnepi táncokat, ünnepélyeket, lakodalmakat.

Az időszámítás kezdetekor a fák az istenek lakóhelyei voltak. A falusi nép a környék legmagasabb fáját szentelte nekik, ami nem ritkán a hárs volt. A kultusz oly mélyen gyökerezett, hogy a szabolcsi zsinaton I. László királyunk külön rendeletet hozott az áldozati szertartás helyéül kiválasztott "hagyásfák" tisztelete, imádása ellen.

Virága képezi a drogot. Hatóanyaga: illóolaj, izzasztó glycosidák, hesperidin, nyálka, viasz, cserző anyagok, cukor, eugenol, E-vitamin, farnezol, flavonoid, glikozid, kumarin, kvercitrin, maláta, mangánsók, sárga festékanyag, szaponin, tannin, taraxaszterol, tartrát, és zsír.

A hársfa gyógyhatásai
Gyógynövényként főképp a virágát szedik, de a hárs fájából égetett szenet is felhasználják, sőt, a levelét is.

Reumás fájdalmak és köszvény ellen is használhatod. Kiváló mandulagyulladás és különböző szájinfekciók ellen.

Vizelethajtó, gyomorerősítő, görcscsillapító is a virágból készült főzete. Felhasználhatod még nátha, idült köhögés, tüdő elnyálkásodás, hörghurut, továbbá artériák megerősítésére, bronchitis, epilepszia, fejfájás, gyomorbaj, gyulladás, hipertónia, húgyhólyag betegségek, kiütések, láz, megfázás, mérgezés, migrén, sebek gyógyítására, szeplőre, székrekedésre, vesekövesség esetén, de köptetőként is.

Nyugtató hatású, stressz oldó. A hársfa virág egyike azon nyugtató hatású anyagoknak, amit bárki, akár hosszú ideig is használhat. Ha a kávé helyett hársfa teát fogyasztunk, akkor hamarosan érezni lehet a feszültség (stressz) csökkenését.

A teát mindenkor ágyban, forrón kell inni.
Ha mézet teszel a teába, spanyolnátha ellen kipróbált háziszert kapsz.

Ha a hársteához kamillát és borsmentát is keverünk, olyan izzasztó teát kapunk, ami hűlés esetén csodálatos hatású.

Segít a szervezetnek átvészelni a betegséget, tisztító hatása révén felgyorsítja azok lefolyását.

A teát még kicsi gyerekek is fogyaszthatják. Egy amerikai tanulmány szerint a légzőszervi betegség korai szakaszában lévő gyerekeknél, ha hársfa teát kapnak, akkor meg fogja akadályozni a belső-fül gyulladásokat, ami egyébként gyakran bekövetkezhet.

Hársfa tea készítése
Egy kávéskanálnyi összetört virágot egy csészébe teszünk és forró vízzel felöntjük. Letakarjuk 10 percre és már fogyaszthatjuk is.


A virágszüret mintegy két hétig tart. A szedést akkor kezdjük, amikor a fa virágai már majdnem mind kinyíltak, de még vannak köztük bimbók is.

A leszedett hársvirágot szárítsuk meg meleg szellős helyen, majd tegyük zárt dobozba sötét helyre.

A gyógyszeripar a kis- és a nagylevelű hárs virágzó hajtását köptető, nyálkaoldó készítmények előállítására használja. Izzasztó hatása miatt a lázcsillapításban is szerephez jut, amellett, hogy enyhe nyugtató hatása is van.

Intelmek a hársfavirággal kapcsolatban!
Természetesen óvatosságra van szüksége annak, aki vérhígítót, szívgyógyszereket, vagy magas vérnyomás elleni gyógyszereket szed, mert a hárs fokozza ezeknek a gyógyszereknek a hatását. Ilyen esetben az orvossal kell megbeszélni a hársfa tea rendszeres fogyasztását.
Forrást : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: részaránytalanok, mandulagyulladás, felhasználhatod, görcscsillapító, gyógynövényként, fafaragásokhoz, hársfavirággal, gyógyszereknek, fogyaszthatjuk, fogyaszthatják, megerősítésére, előszeretettel, magyarországon, csillagszőrök, kávéskanálnyi, gyomorerősítő, gyógyszeripar, elkülöníthető, előállítására, elnyálkásodás, természetesen, szájinfekciók, székrekedésre, felhasználják, megérkezéséig, gyulladásokat, bekövetkezhet, taraxaszterol, gyógyszereket, szélsőségeket, vesekövesség, ünnepélyeket, gyógyítására, készítéséhez, spanyolnátha, felgyorsítja, hársfa ellenálló, hársak közül, kislevelű hárs, nagylevelű hárs, másik kettőtől, levélfonák pedig, apró csillagszőrök, hazánkra jellemző, hársfa 20-25, mézelő méhek, méhek előszeretettel, szakértők szerint, kislevelű hársból, legfinomabb mézfajta, hársfa virágát, egész világon,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Png csokor  Irgalom és ítélet  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szép álmokat!  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Adakozás  Png telefon  Adakozás  Mindig jusson idő nevetni  Szívem tiéd  Elköszönt  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Még csak most kezdődik a nap  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Mai harmónia kártyám  Mindig jusson idő nevetni  Zilahy Lajos gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Alázat  Png csokor  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Krisztinától  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  képre írva  Facebookon kaptam  Png virág  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Leonardo da Vinci gondolata  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Alázat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png kislány  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Nevem  Tavaszi kép  Nem számIt  Szabolcska Mihály – Ákác...  Makszim Gorkij gondolata  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Neked tudnod kell  Png kislány  Png csokor  Makszim Gorkij gondolata  Nevem  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Krisztinától  Png nő  Ágai Ágnes – Csendélet  Németh László tollából  Varga János Veniam - Fontos sz...  Szép estét  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Fekete-erdő desszert  Leonardo da Vinci gondolata  Egy bizonyos határt  Akarat  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
hársfa ellenálló, hársak közül, kislevelű hárs, nagylevelű hárs, másik kettőtől, levélfonák pedig, apró csillagszőrök, hazánkra jellemző, hársfa 20-25, mézelő méhek, méhek előszeretettel, szakértők szerint, kislevelű hársból, legfinomabb mézfajta, hársfa virágát, egész világon, francia elegáns, étkezések után, akác megérkezéséig, hárs volt, legfontosabb mézelő, hársfa volt, hárshoz kötődő, hársfa végigkísérte, hársfa reánk, lombos hársfák, ünnepi táncokat, időszámítás kezdetekor, istenek lakóhelyei, környék legmagasabb, szabolcsi zsinaton, áldozati szertartás, hársfa gyógyhatásai, virágát szedik, hárs fájából, virágból készült, hársfa virág, kávé helyett, teát mindenkor, hársteához kamillát, szervezetnek átvészelni, amerikai tanulmány, légzőszervi betegség, belső-fül gyulladásokat, kávéskanálnyi összetört, csészébe teszünk, virágszüret mintegy, szedést akkor, leszedett hársvirágot, hársfavirággal kapcsolatban, hárs fokozza, orvossal kell, részaránytalanok, mandulagyulladás, felhasználhatod, görcscsillapító, gyógynövényként, fafaragásokhoz, hársfavirággal, gyógyszereknek, fogyaszthatjuk, fogyaszthatják, megerősítésére, előszeretettel, magyarországon, csillagszőrök, kávéskanálnyi, gyomorerősítő, gyógyszeripar, elkülöníthető, előállítására, elnyálkásodás, természetesen, szájinfekciók, székrekedésre, felhasználják, megérkezéséig, gyulladásokat, bekövetkezhet, taraxaszterol, gyógyszereket, szélsőségeket, vesekövesség, ünnepélyeket, gyógyítására, készítéséhez, spanyolnátha, felgyorsítja, legfontosabb, zümmögésétől, szervezetnek, végigkísérte, lakodalmakat, feljegyzések, készítmények, vizelethajtó, gyógyhatásai, kapcsolatban, használhatod, kiválasztott, fogyasztását, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4497
  • e Hét: 29388
  • e Hónap: 60874
  • e Év: 265575
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.